Jak na daň z příjmu při prodeji nemovitosti?

Jak na daň z příjmu při prodeji nemovitosti?

Prodáváte nemovitost a nevíte, zda budete muset platit daň z příjmů? Přečtěte si tento článek, ve kterém Vám přiblížím podmínky, za kterých jste od daně z příjmu jako fyzická osoba osvobozeni.

Podmínky pro osvobození od daně z příjmů

Existují tři hlavní podmínky, které musíte splnit, aby jste byli osvobozeni od daně z příjmů při prodeji nemovitosti jako fyzická osoba (nepodnikatel).

1. Doba vlastnictví nemovitosti

První podmínkou je, že musíte vlastnit nemovitost nepřetržitě alespoň 5 let. Pokud jste nemovitost nabyli po 1. lednu 2021, pak je tato lhůta pro Vás 10 let.

2. Bydliště v nemovitosti

Druhou možností je, že musíte mít bydliště v nemovitosti po dobu alespoň 2 let bezprostředně před prodejem. Je důležité si uvědomit, že bydliště není to samé jako trvalý pobyt, ačkoli trvalý pobyt může být jedním z důkazů bydliště.

3. Uspokojení bytové potřeby

Třetí možností je, že si za příjem z prodeje nemovitosti uspokojíte vlastní bytovou potřebu. To znamená, že peníze, které získáte z prodeje, musíte použít na nákup nové nemovitosti, opravy či modernizace. Peníze je potřeba utratit v roce, kdy jste je dostali, v následujícím daňovém období, nebo jste je již utratili v předchozím období. Tento výdaj Vám bude započítán. Je důležité si uvědomit, že pokud budete peníze utrácet až v příštím roce, musíte tento příjem zahrnout do letošního daňového přiznání.

Pokud jste nemovitost nabyli dědictvím či darem a nesplňujete ani jednu z výše uvedených podmínek, doporučuji najít si znalce, který Vám udělá odborný znalecký posudek ke dni nabytí a tuto cenu si odečtete od prodejní ceny.

Buďte opatrní, finanční úřady ročně doměří nešťastníkům desítky milionů korun!

Pokud máte další otázky ohledně nemovitostí, chcete poradit nebo pomoct s prodejem, neváhejte mě kontaktovat. Ráda Vám pomůžu. 

 

Danica Heitelová
Autor: Danica Heitelová

Jsem certifikovaná makléřka, která s profesionálním přístupem pracuje pro Vás. Se mnou to půjde mnohem lépe, reality dělám moderně, profesionálně a srdcem. 

Jednoduše, to nejlepší pro Vás. 

Vítejte ve světě realit.

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

7 nejčastějších chyb při prodeji nemovitostí

zpracováním osobních údajů